Välkommen till Mälaröarna, Annika och Stefan årets eldsjälar i Ekerö kommun 2022

Annika Björklund och Stefan Pettersson fick utmärkelsen ”Årets eldsjäl” vid Ekerö kommuns nationaldagsfirande 6 juni 2023 i Drottningholmsparken för arbetet i Välkommen till Mälaröarna.

Bland de kandidater som nominerats av allmänheten hade tre kvalificerat sig till finalen: Denice Sverla som driver nyskapande projekt för och med eleverna på grundsärskola, Andreas Eiblad som är sedan 20 år ledare för innebandy i Ekerö IK samt Annika Björklund och Stefan Pettersson, nuvarande och tidigare ordförande i Välkommen till Mälaröarna.

Stefan Pettersson, Annika Björklund, Andreas Eiblad, Sivert Åkerljung och Denice Sverla. Foto: Torbjörn Sedell.

Det var först på scenen i Drottningholmsparken som konferenciern och ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden, Sivert Åkerljung, presenterade att juryns val var Annika och Stefan.

Annika Björklund säger:

– Det här är ju en fantastisk fin bekräftelse på det ideella arbetet i föreningen, att skapa sociala plattformar så att nyanlända och etablerade kan mötas, umgås, lära av varandra och göra saker tillsammans.

Priset är på 10.000 kronor som delas av de två, ett diplom och en ljusstake i keramik från Form från Skå. Annika och Stefan har bestämt sig för att deras prispengar ska gå till Välkommen till Mälaröarna och det nya initiativet Fritid på lika villkor, en satsning för att hjälpa barn som inte har råd att vara med på kultur-, idrotts- och fritidsaktiviteter. Rotary Ekerö har tidigare donerat en grundplåt till Fritid på lika villkor.

Annika och Stefan. Foto: Torbjörn Sedell.

Stefan säger:

– Även om det står Annikas och mitt namn på diplomen så är det här verkligen en vinst till hela föreningen och det nätverk vi finns i. Jag tänker på alla stora och små initiativ som läxhjälpare, dragkrokslubben, värdfamiljer som inackorderade ensamkommande, språkkaféet i Stenhamra, vänfamiljer och alla som bidrar vid Mötesplats odlingslotten vid Tranholmen.

Annika fyller i:

– Ja, pandemirestriketionerna gjorde ju att vi inte kunde träffas som tidigare. Så odlingslotten som startades upp i samarbete med Ekerö pastorat och Ekerö kommun blev ett nytt lyckat koncept. Alla som vill kan träffas där, prata med varandra, påta i jorden och äta hallon. Och extra roligt med nya verksamheter som Mälarö International Cooking och Musikfikagänget som bidrar med energi och lockar nya engagerade.

Nomineringen löd:

”Välkommen till Mälaröarna” är en förening som bygger sociala nätverk för och med nyanlända. Många engagerar sig i detta arbete även om man inte är medlem i föreningen. Föreningen hjälper bland annat till med läxhjälp, asylrådgivning, språkcafé, mötesplats odlingslotten, musikfika och matlagning. Listan kan göras lång. En av hjärtefrågorna är att barn och unga ska kunna delta i kultur-, idrotts- och fritidsaktiviteter på lika villkor, även om familjens ekonomi är svag. De har även under flera år på ett fantastiskt sätt aktivt arbetat med föreningslivet i kommunen. Stefan Pettersson (ordförande 2022) samt nyvalda ordförande Annika Björklund (tidigare sekreterare) är båda goda representanter för ”Välkommen till Mälaröarna” som nomineras till Årets Eldsjäl i Ekerö kommun 2022.