Kontaktannons: Artonåring söker rum

Ibland publiceras efterlysningar av ”Eget boende” (EBO) till asylsökande ensamkommande som fyller 18 år. Vi som är admin i facebookgruppen ”Välkommen till Mälaröarna” får frågor hur det gått. Efterlysningarna syns, men inte resultatet.

Det senaste halvåret känner jag till minst åtta ungdomar som fått flytta in i privathem på Mälaröarna.

Just nu letar två grabbar bostad redan i sommar. Prognosen är fyra – fem under höstterminen. Om du vill öppna ditt hem, kontakta mig (stefan.pettersson@lumano.se) så förmedlar vi kontakt.

De som har en ungdom inneboende beskriver det ungefär som att ha en utbytesstudent. Det är ömsesidigt utvecklande. Någon bor i gäststuga och sköter sig själv, någon har flyttat in i de utflugna barnens rum i villan, någon bor i lägenhet.

Gemensamt är att det är grabbar som kom som ensamkommande hösten 2015. Det är dem som vi tog emot på Stockholm C när statsministern sa ”Mitt Europa bygger inte murar.” De går nu på Individuella Gymnasiet på Ekerö. Som barn anvisades de till Ekerö kommun, bor på HVB-hem men hinner fylla 18 år innan de får besked om de får stanna i Sverige. Som vuxna är det Migrationsverket som ordnar bostad i anläggningsboende.

Så på artonårsdagen får de flytta. De anläggningsboenden som har lediga platser finns långt norrut. Från att ha haft det tryggt med boende på HVB-hem, skolgång, god man som guidar, språkkafé och föreningsliv så får de klara sig väldigt mycket själva. De rycks ur sina sociala nätverk. I teorin har de rätt att fortsätta sina studier men oftast funkar det inte. Det är trångbott och ofta en konfliktfylld miljö.

Alternativet är ”EBO” – Eget boende. Den asylsökande skaffar själv någonstans att bo och anmäler sin adress till Migrationsverket. Och kan fortsätta gå i skolan, till språkkaféet och fotbollsträningen.

Ungdomen får 61 kronor/dag i dagersättning från Migrationsverket. Det brukar räcka till mat, kläder, det nödvändigaste, men inte till hyra.

Det handlar inte om att gömma någon som är papperslös. I flyktingtäta områden i Södertälje och Malmö kan det vara segregerande. Här på Mälaröarna är det utmärkt integration och inkludering.


Stefan Pettersson

Lämna ett svar