Hjälp oss hjälpa i Paris

Hej! Vill du hjälpa oss att hjälpa? 

Till Sverige kom många asylsökande 2015-2016. En del av dem flyr vidare från Sverige till Frankrike, där de söker och till stor del får asyl. Väntan där är svår, mycket av asylmottagandet sker med ideella krafter.  

Vill du hjälpa oss med pengar till juridisk hjälp, läroböcker i franska, busskort och sånt? Swisha ett bidrag till 123 365 82 18 märkt ”Frankrike” så ser vi i ”Välkommen till Mälaröarna” till att det kommer fram. 

Uppdatering 15 september 2021: Insamlingen gav 6.300 kronor. Stort tack till alla som bidragit! Pengarna har skickats till föreningen LAMSF för användning bland flyktingar som flytt vidare från Sverige till Frankrike.

Vi samarbetar med föreningen LAMSF — ”De svensktalande migranternas vänner i Frankrike”. De gör ett fantastiskt ideellt arbete på plats. 

Bilden har vi fått låna av LAMSF. På den växer Paris med Eiffeltornet ihop med husen på Kabuls kullar.

Stefan Pettersson är ordförande i Välkommen till Mälaröarna:

Vi vill hjälpa dessa unga människor att få en schysst möjlighet i Frankrike. Det är till största delen killar, men också en del tjejer som kommit i kläm i Sverige. Senaste tiden ser man också ett ökat antal barnfamiljer.

Här på Mälaröarna fick ett 30-tal ensamkommande inackordering i familjer när de blev 18 år. Många av de som flyr till Frankrike har inte samma kontaktnät som dessa och då är det mycket svårare att klara skolan, skaffa jobb och ansöka om förlängt uppehållstillstånd.

Varför finns det svensktalande asylsökande i flyktingläger i Frankrike? 

Många av dem kom som ensamkommande asylsökande barn till Sverige. De fick avslag i Sverige på grund av retroaktiv lagstiftning, långa handläggningstider eller att de inte hade skyddsskäl. En del hamnade i den krångliga ”Gymnasielagen” där det krävs att du hittar ett fast jobb efter att du är klar med skolan. Svårt nu med Corona-pandemin. 
Många av dem har alltså varit i Sverige i drygt fem år, lärt sig svenska gått en yrkesutbildning på gymnasiet och jobbat extra under kvällar och helger, men så kanske alla formella krav på jobb inte faller på plats. De får utvisningsbeslut eller orkar inte med de utdragna processerna i Sverige. De är rädda för att återvända till våldet i hemlandet, flyr därför till och söker asyl i Frankrike. Nästan alla av dessa som prövas får asyl i Frankrike.

Vad är ”Välkommen till Mälaröarna”?

Vi är en förening som bygger sociala nätverk för och med nyanlända i Ekerö kommun. Föreningen bildades 2016.

Vad är LAMSF?

Föreningen LAMSF Les amis des migrants suédophones en France (De svensktalande migranternas vänner i Frankrike) erbjuder hjälp och stöd till de svensktalande flyktingar som kommer till Frankrike från Sverige.
Läs mer på: 

Bilden har vi fått låna från LAMSF, på den växer Paris med Eiffeltornet ihop med Kabuls kullar.

Lämna ett svar