Vi har vänner som utvisats från Mälaröarna till Afghanistan. De är nu i en mycket svår situation i Kabul efter att talibanerna tagit över makten. De kan inte jobba och pengarna till mat och hyra håller på att ta slut. Vill du bidra med en slant så att vi tillsammans kan hjälpa dem?
Swisha ett bidrag till 123 365 82 18 märkt ”Kabul”.
Vad handlar det här om? Vänner i Kabul?
En tillbakablick
År 2015 och 2016 var många på flykt i världen, från inbördeskriget i Syrien, konflikterna och terrorn i Afghanistan och andra länder. En del kom till Europa, Sverige och Mälaröarna.
Bland de som kom hit fanns unga ensamkommande. De bodde i familjehem och HVB-hemmen i Hilleshög, Svartsjö och Stenhamra. De gick i högstadieskolorna eller Individuella gymnasiet. De flesta har nu fått permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd. Några är kvar i skolan. De flesta är igång och jobbar, efter en snabb och effektiv integration.
Några fick avslag på sina asylansökningar och har flytt vidare eller utvisats. Vad vi vet så har sju utvisats till Afghanistan. Någon av dessa har tagit sig vidare och återförenats med sin familj. Några har sökt sig till Sverige som arbetskraftsinvandrare, jobbar, betalar skatt, pluggar på kvällstid.
”A” och ”B”
Två av killarna från Mälaröarna har fastnat i Afghanistans huvudstad Kabul. Vi kan kalla dem ”A” och ”B” för att inte lämna ut dem eller försätta dem i farliga situationer.
Så vitt vi kan bedöma hade de skyddsskäl när de sökte asyl i Sverige men retroaktiv lagstiftning, långa handläggningstider och godtyckligt bedömning av ålder (barn har större rättigheter än vuxna i asylprocessen) så fick de avslag.
A och B följde sina utvisningsbeslut och reste tillbaka till Afghanistan. På grund av de våldsamma konflikterna i landet kunde de inte söka sig till sina hemtrakter och släktingar. De var hänvisade till att bo i Kabul. Afghanistan är ett land med en svag stat, där det knappt finns några fungerande offentliga system. Allt bygger på att familj och släktingar hjälper varandra lokalt. Helt utan nätverk är det svårt att få tag på en bostad och ännu svårare att hitta jobb. A och B har hyrt var sitt rum. A har kunnat jobba lite tidigare.
Talibanerna tar över Afghanistan
I somras, inför USA:s utmarsch ur Afghanistan, så har talibanerna tagit makten över landet och sedan en månad tillbaka också huvudstaden Kabul. Vi har sett reportagen på hur västländer försökt evakuera sina medborgare och afghaner som jobbat för dem. Några av dem som jobbat för Sveriges försvarsmakt och ambassad bor nu i Stockholmsregionen.

Nu kan A och B inte jobba alls. Jobben finns inte kvar och rädslan för talibanerna är stor. Talibanernas hat mot USA och västerlandet är stor. Den som uppfattas som ”västernifierad” löper risk för våld. Det kan räcka med att lyssna på musik. Den som vistats i ett västerland kan lätt anses smittad av våra liberala värderingar.
Stefan Pettersson är ordförande i föreningen Välkommen till Mälaröarna:
– A och B har många vänner här, både bland svenskar och afghaner. Jag träffade dem ofta på Mälarökyrkans språkkafé. Om de fått stanna så skulle jag tro att A börjat på lärarutbildning nu, han gick naturvetenskapliga programmet när han utvisades. B gick på folkhögskola och ville sedan jobba praktiskt. Båda två praktiserade i lokala företag på Mälaröarna och hade anställningserbjudanden.
Hjälp oss att hjälpa
A och B bodde inackorderade i familjer på Mälaröarna. . De har många vänner här. Vänner som hjälpt dem med försörjningen i Kabul. Nu vill vi i Välkommen till Mälaröarna stötta A och B med pengar till mat, hyra och om det finns möjlighet ta sig från Kabul. Vill du hjälpa oss att hjälpa?
Swisha ett bidrag till 123 365 82 18 märkt ”Kabul”.
Vi ser till att pengarna kommer fram efter behov. Innan talibanerna intog Kabul så kunde man klara sig ungefär en och en halv månad på 1.000 kronor. Nu är många butiker stängda, det är brist på en del mat och priserna går upp.

Om vi får in mer pengar som behövs så kommer vi att spara överskottet och använda det för att hjälpa andra i riktig nöd, i första hand personer med koppling till Mälaröarna.

Tillägg 11 oktober
Tack till alla som skänkt bidrag till insamlingen för A och B. Tillsammans kan vi hjälpa dem ekonomiskt några månader till. Vi håller insamlingen öppen.
Tidningen Mitt i Mälarö har intervjuat en av killarna i Kabul och berättar om vår insamling.

Mitt i Mälarö har också frågat Migrationsverket om varför de inte tar beslut i asylfrågor som berör medborgare i Afghanistan. Flyktinggruppernas riksråd FARR replikerar:
Även om den nya regeringen kan etablera stabilitet i landet så är ju frågan om den svenska regeringen kommer samarbeta med en talibanregering. Sverige kan ju inte förhandla ett utlämningsavtal med en regering som inte respekterar mänskliga rättigheter, säger Linus Ericsson.