Gotland: Förening bildad för att ordna EBO till 18-åringar

”Hela Gotland” rapporterar att föreningen ”Tillsammans för ensamkommande på Gotland” har startats. Den ska hjälpa de ensamkommande ungdomarna att hitta egna boenden inför 18-årsdagen.

Föreningen uppskattar att ungefär 40 ungdomar kommer att behöva boenden inom kort.  För att få ihop det krävs det att gotlänningar ställer upp och blir fadderhem. Man kan även bli månadsgivare och volontär, som besöker ungdomarna någon kväll i veckan.

– Många tvingas lämna Gotland för att flytta in på något av Migrationsverkets boenden på fastlandet – långt från det liv de byggt upp på ön, säger Cecilia Herdenstam, en av föreningens initiativtagare.

– De förlorar det stöd de har fått under åren på Gotland och de tappar all trygghet. Ibland placeras de så långt bort att de inte har möjlighet att ta sig till gymnasiet.

På södra Gotland finns Storsudrets EBO-nätverk. Där har civilsamhället sedan flera år stöttat asylsökande familjer som vill bo kvar efter att asylboendena på södra Gotland lades ned. Lokalsamhället går där ihop och finansierar att hyra bostäder till de asylsökande familjerna och hjälpa dem med bosättning på andra sätt.

Läs mer: Storsudrets EBO-nätverk (facebookgrupp)

Lämna ett svar