Gäststuga eller gästrum sökes – anmäl intresse

Har du en gäststuga eller gästrum som du kan låna ut? Ensamkommande asylsökande ungdomar vill fortsätta skolan och bo kvar i Ekerö kommun  när de fyller 18 år.

För deras räkning samlar vi nu ihop intresseanmälningar från Mälaröbor som har en gäststuga eller ett gästrum. 

De flesta asylsökande ungdomar som nu är inneboende i kommunen har själva knutit kontakt med den familj de bor hos. Kanske på ett språkkafé eller i en idrottsförening. Det har fallit sig naturligt att erbjuda ett rum.

Men, det är inte alla som är så lyckligt lottade att de knutit kontakter, en del är blyga. Ibland kan det oväntat snabbt behövas någonstans att bo. Därför vill vi bygga upp en bank med möjliga värdfamiljer.

Intresseanmälan låna ut stuga eller rum.

Så här funkar det:

  • Du anmäler intresse i formuläret.  Det är inte förpliktande på något sätt.
  • Någon av oss i EBO-gruppen hör av sig till dig, du får fråga mer hur det funkar och vi får veta mer hur du tänker.
  • Om eller när en ungdom utan egna kontakter behöver någonstans att bo hör vi av oss och kollar om du är intresserad.
  • Om det verkar okej så fixar vi en träff med ungdomen och någon viktig vuxen, till exempel god man, som är ställföreträdande vårdnadshavare. Ni får träffas, prata och känna av om det känns som det skulle funka.
  • Om ungdomen flyttar in hos dig och det inte funkar så hör du av dig till oss så hjälper vi ungdomen att leta efter ett nytt inackorderingsrum. Det kan vara bra att veta att det alltid går att flytta in på ett av Migrationsverkets anläggningsboenden. Ingen behöver stå helt utan boende.

En asylsökande som ordnar eget boende (EBO) får en dagersättning på 61 eller 71 kronor per dag. Det brukar räcka bra till mat, kläder, hygien och sånt. Men det räcker inte till hyra. Så det vi efterlyser är en frivillig, ideell, insats.

Vi stöttar ungdomen med myndighetskontakter och dig om det behövs.

Det går inte i förväg att veta hur länge ungdomen behöver ett rum. Asylprocessen går inte snabbt.  En del har väntat i ett år som inneboende och hunnit fylla 19 år utan att ha fått besked. I något fall så var inackorderingsrum ordnat men två dagar innan 18-årsdagen så kom uppehållstillståndet som en födelsedagspresent.

Har du ett rum som snabbt kan användas ett par veckor? Som kan användas som ett jourboende? Det är guld värt. Under denna tid letar vi reda på en mer permanent lösning.

Regeringen avser att ge ett bidrag till kommunerna för att de asylsökande som fyller 18 år ska kunna fortsätta skolan, behålla nätverk och slippa flytta. Det är upp till respektive kommun om att besluta om någon sorts ersättning ska betalas ut till ungdomar eller värdfamiljer. Ekerö kommun har liksom de flesta andra kommuner inte tagit något sådant beslut.

En del av ungdomarna kommer att få uppehållstillstånd och får stanna kvar i Sverige. En del kommer att få avslag och får åka hem. Oavsett vilket så vill vi att de ska kunna fortsätta skolgången, behålla vänner och viktiga vuxna här på Mälaröarna.

Hur funkar det med EBO?

Intresseanmälan låna ut stuga eller rum.


Foto:  Gäststuga,  Connect1001. CC (BY-SA).

Lämna ett svar