Afghansk konsert i Berwaldhallen

På internationella kvinnodagen 8 mars 2019 besökte en grupp på drygt 30 personer från Mälaröarna Berwaldhallen i Stockholm och ”En kväll för Afghanistan”. På programmet stod ett seminarium om det politiska läget i landet, med Sveriges radios utrikeskorrespondenter och en konsert med orkestern Zohra.

Zohra spelar i Berwaldhallen. Film: Ali Karimi.

Gruppen från Mälaröarna bestod av en mix av ungdomar som kommit som ensamkommande, nyanlända familjer från Afghanistan och etablerade svenskar.

Orkestern Zohra består av kvinnlilga elever från musikskolan Afghanistan National Institute of Music, ANIM. Orkestern vann Polar Music Prize 2018. Den verkar under direkt hot från taliban.

Besökarna från Mälaröarna uppskattade verkligen musiken. Lars Sandin från Välkommen till Mälaröarna organiserade besöket:

— Själva konserten var fantastisk, dels som konstnärlig upplevelse, dels för det faktum att det gett möjlighet för flickor/kvinnor att utöva musik på hög konstnärlig nivå. Förutom att hela orkestern höll en hög nivå stack den kvinnliga dirigenten, Negin Khpalwak, ut lite extra.

Sveriges radions Kulturnytt intervjuade medlemmar från orkestern Zohra.

Seminariet om Afghanistans politiska läge var lite svår att ta till sig. Panelen ville klämma in väldigt mycket på kort tid och publikens förkunskaper var väldigt olika.

Hela ”En kväll för Afghanistan” var en hyllning till Sveriges radios korrespondent Nils Horner som mördades under uppdrag i Kabul 2014. Arrangör var Sveriges Radio.

Film från Zohras framträdande vid Världsekonomiskt forum i Davos. Beethovens nionde symfoni, fjärde satsen — känd som Europahymnen. Vid detta framträdande var det en annan dirigent.

Gruppens biljetter finansierades till en del med bidrag från Ekerö kommuns kultur- & fritidsförvaltning för ”föreningars kompetens och utveckling” och till en del från privatpersoner.

Lämna ett svar